+123 456 4444

Anemia- co jeść aby jej uniknąć?

Co to jest anemia?

Anemia czyli niedokrwistość to choroba krwi. Dochodzi w niej do obniżenia poziomu hemoglobiny. POnadto masa krwinek czerwonych jest mniejsza, niż poziom który zapewnia  właściwe utlenienie tkanek. Anemia może wynikać z niedoborów żelaza.

Kobiety mają częściej problem z utrzymaniem odpowiedniego poziomu żelaza, choćby z powodu miesiączek podczas których niekiedy obficie krwawią. Z anemią zmagają się zarówno dzieci jak i dorośli. 

Anemię można sklasyfikować jako: 

  • łagodną stężenie hemoglobiny między 10 a 12 g/dl u kobiet i 10 a 13,5 g/dl u mężczyzn;
  • umiarkowaną hemoglobina 8–9,9g/d,
  • ciężką hemoglobina 6,5–7,9g/dl,
  • zagrażającą życiu stężenie hemoglobiny jest mniejsze niż 6,5 g/dl.

Przyczyną anemii może być silne krwawienie bądź hemoliza bądź też zmniejszenie erytropoezy. 

Częstą przyczyną jest również anemia z niedoboru żelaza. Nierzadko pojawia się anemia ciążowa, gdyż wtedy jest większe zapotrzebowanie na nie.

Jak może objawiać się anemia?

Głównymi oznakami anemii mogą być bóle oraz zawroty głowy, osłabienie, szybkie męczenie się, ospałość, kołatanie serca, bladość skóry, duszności. Mogą pojawiać się mroczki przed oczami czy utrata przytomności. Osoba z anemią ma słabą koncentrację i nie może skupić uwagi. W przypadku takich objawów warto skonsultować się z lekarzem rodzinnym i w razie potrzeby wykonać odpowiednie badania. 

Jak wzbogacić dietę w żelazo?

Żelazo można suplementować bądź brać pod postacią leków jeśli są do tego wyraźne wskazania lekarskie. Dietę również można bardziej urozmaicić, wprowadzić więcej produktów bogatych w żelazo.

Owoce

Owocami, które zawierają najwięcej żelaza są:

  • porzeczki, zarówno białe, czarne jak i czerwone. 
  • awokado
  • poziomki
  • maliny
  • truskawki
  • cytryny
  • morele
  • jabłka
  • czarne jagody
  • ananas

Mięso

Bogatym źródłem żelaza jest mięso, a szczególnie wołowina, baranina, cielęcina oraz podroby  i ryby  (np. śledzie, makrela) 

Warzywa

Znaleźć je można także w wielu warzywach. DO diety warto wprowadzić buraka, koper, bób, groszek, pietruszkę i szpinak. Warto sięgać także po warzywa strączkowe. Potrawy dobrze jest  również posypywać koperkiem bądź natką pietruszki, które również zawierają żelazo, a dodatkowo wzbogacą smak potrawy. 

Orzechy

Dużą ilością żelaza mogą się poszczycić również orzechy, zwłaszcza nerkowce. Zawartość żelaza w nich wynosi 6,68 mg/100 g. POnadto wysoką zawartość mają orzeszki pini, laskowe, ziemne, pistacje, migdały czy włoskie. Oprócz magnezu orzechy są bogatym źródłem wielu innych minerałów. 

Dieta powinna być bogata w witaminę C, która zwiększa stopień wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego. 

Czego unikać przy anemii?

W przypadku anemii zaleca się ograniczenie spożycia kawy i herbaty, zwłaszcza mocnej, gdyż ogranicza wchłanianie żelaza. Niekorzystna będzie również dieta, która jest bogata w szczawiany, fosforany i fityniany, a uboga w białko. 

Zbilansowana dieta

Odpowiednio zbilansowana dieta będzie dostarczała wszystkich niezbędnych dla organizmu  składników i nie będzie konieczności ich suplementowania. Warto więc zadbać o odpowiednią jakość codziennych posiłków.